back
EXTRA
1 December 2012

Het leven veranderen _Uit het leven vluchten

Tentoonstellingsboekje niet meer bij de hand? Bij deze de tekst behorend bij dit thema.

“Ik was aan het slapen toen er plotseling dichtbij een enorme explosie was, alsof het gebouw instortte”. Zo beschrijft mevrouw Startseva wat ze in het holst van de nacht meemaakte op het moment dat een medebewoner van hun gemeenschappelijk appartement zichzelf dwars door het plafond van zijn kamer de ruimte inschoot. Met matrasveren en rubber banden had hij een krachtige katapult gemaakt die hem op een bepaalde hoogte boven de aarde moest brengen alwaar zich op dat moment een kosmische energiebaan bevond die hem verder de ruimte in kon brengen. Het onderzoek door de autoriteiten naar deze gebeurtenis, nam lange tijd in beslag. De kamer werd door de dienst woningbouw dichtgetimmerd. Verschillende experts bogen zich over de propagandaposters, de tekeningen, de berekeningen en al het andere materiaal dat in de kamer aanwezig was om precies te reconstrueren wat het plan was, dat hier werd uitgevoerd. Mevrouw Startseva legde samen met medebewoners Nikolaev en Golosov een officiële getuigenis af. Door het onderzoek werd veel meer duidelijk over de voorbereidingen van deze ‘ruimtevlucht’. Maar van deze eenzame bewoner werd nooit meer iets vernomen. In Kabakovs installatie De man die de ruimte in vloog vanuit zijn appartement zien we de kamer die achterbleef toen deze man zichzelf de ruimte in had geslingerd en zijn felbegeerde vrijheid had verkregen.
Lissitzky daarentegen ontwerpt ruimtes waarin mensen graag verblijven. Ze moeten het leven beter maken. Het kunnen woningen zijn, maar ook meer abstracte ruimtes zoals de Proun ruimte. Hij nodigt ons persoonlijk uit om deze ruimte binnen te gaan: “De eerste vorm, die degenen die uit de grote zaal komen naar binnen ‘leidt’, is diagonaal geplaatst en ‘leidt’ hen naar de grote horizontaal van de achterwand en vandaar naar de derde wand met verticalen. Bij de uitgang – Halt! Daar beneden is het vierkant, het basiselement van de hele vormgeving.”

Van Abbemuseum

26 November 2012

Russische vrouwen zoeken hun heil in het Westen.

In Rusland zijn niet genoeg (goede) mannen te vinden, dus veel vrouwen zoeken hun heil in het Westen.
Bekijk de video.

Loes Janssen (Publieksbemiddeling Van Abbemuseum)

26 November 2012

Vluchten via een goede fles Wodka

Vluchten kan op vele manieren, ook via een goede fles Wodka.
http://www.jellebc.nl/van-moskou-tot-moermansk/aflevering-6-de-geest-uit-de-fles/

Loes Janssen (Publieksbemiddeling Van Abbemuseum)

pagina
1

Uw verhaal:

We nodigen u uit om dit verhalen archief aan te vullen met eigen ervaringen en anekdotes. Misschien bent u zelf afkomstig uit Rusland, heeft u familie in de Oekraïne of bent u op vakantie geweest in Estland? Uw verhaal krijgt een plekje op de website, waar ook de ervaringen van anderen terug te vinden zijn.

Naam:


E-mailadres


Uw bijdrage: