back
EXTRA
23 January 2013

ZaporozhetsHeb het filmpje van Liza al bekeken? Zij vertelt over de 'Zaporozhet' van haar opa, waar ze met de hele familie tripjes mee ondernam.

1 December 2012

Vertrouwen in de nieuwe wereld_Niet gerealiseerde utopie

Tentoonstellingsboekje niet meer bij de hand? Bij deze de tekst behorend bij dit thema.

De abstracte werken van Lissitzky zijn niet zo abstract als ze op het eerste gezicht lijken. In de volumes die hij tekent en schildert kun je gemakkelijk gebouwen en soms hele steden zien. Soms gebruikt Lissitzky deze vormen ook om er mensen mee weer te geven, zoals in de ontwerpen voor een aantal personages uit de opera Overwinning op de Zon. Zoals vaker liet hij zich ook hier niet beperken door wat technisch mogelijk was. Hij ging ervan uit dat deze figuren op een dag zouden kunnen spelen in een volledig mechanische opera. Ook op een andere manier was Lissitzky betrokken bij theater. Voor zijn vriend Vsevolod Meyerhold, een van de belangrijkste revolutionaire toneelregisseurs, ontwierp hij een geheel nieuw theatergebouw. Het theater was samen met de film een van de belangrijkste propagandamiddelen van de revolutionaire boodschap. Van zowel deze opera als van het theater worden tekeningen, foto's en reconstructies getoond.
Om grote projecten te realiseren worden vaak maquettes gemaakt. Ilja en Emilia Kabakov realiseren grote projecten over de hele wereld, in musea, in theaters, maar ook in de openbare ruimte. Om een overzicht te bieden van wat ze al gedaan hebben en nog van plan zijn, maakten de Kabakovs het Paleis van projecten. Hoewel de projecten van Lissitzky en Ilja en Emilia Kabakov zeer verschillen, wordt hier ook een belangrijke overeenkomst in hun artistieke scheppen duidelijk. Geen van deze kunstenaars laat zich in zijn verbeeldingskracht beperken tot de mogelijkheden van het moment. Wat straks zal kunnen is belangrijker dan wat nu mogelijk is.

Van Abbemuseum

26 November 2012

Popmuziek in Rusland

Hoe het Westen de Sovjet Unie binnen drong. http://nos.nl/video/41245-zomercolumn-popmuziek-in-rusland.html

Loes Janssen (Publieksbemiddeling Van Abbemuseum)

pagina
1 | 2

Uw verhaal:

We nodigen u uit om dit verhalen archief aan te vullen met eigen ervaringen en anekdotes. Misschien bent u zelf afkomstig uit Rusland, heeft u familie in de Oekraïne of bent u op vakantie geweest in Estland? Uw verhaal krijgt een plekje op de website, waar ook de ervaringen van anderen terug te vinden zijn.

Naam:


E-mailadres


Uw bijdrage: