back
EXTRA
1 December 2012

Helderheid van vormen_Rotzooi

Tentoonstellingsboekje niet meer bij de hand? Bij deze de tekst behorend bij dit thema.

In deze zaal is aan de ene kant onder andere een imposante reconstructie te zien van het meest beroemde en spraakmakende architectuurontwerp van Lissitzky: de Wolkenbügel.Het geloof in de toekomst straalt van dit gebouw af. Het was bedoeld om als baken te dienen langs de ringweg van Moskou. Rondom de stad zouden vijf van deze gebouwen neergezet worden, elk in een andere kleur, zodat je wist waar je de stad in moest rijden. Zoals Lissitzky het gebouw ontwierp kon het in zijn tijd nog niet gebouwd worden, maar het ontwerp lag alvast klaar voor de toekomst die de uitvoering mogelijk zou maken.
Tegenover deze gigantische constructie van de toekomst stellen de Kabakovs een doos met rotzooi. Alle rommel in dit werk is door Ilja Kabakov nauwkeurig beschreven op kleine papiertjes en deze zijn aan lijnen gehangen zodat de opschriften te lezen zijn voor de toeschouwer. De eens zo maakbare werkelijkheid is in stukjes uiteengevallen. Deze fragmenten, brokstukken, worden als archeologische voorwerpen geordend met behulp van woorden.

Van Abbemuseum

26 November 2012

Welke erfenis heeft de zware industrie achter gelaten?

Ik heb met grote verbazing naar deze aflevering zitten kijken: vooruitgang ten koste van alles! Grote industrie om grote vooruitgang te boeken, dat was het idee. Welke erfenis heeft de zware industrie achter gelaten? http://www.jellebc.nl/van-moskou-tot-moermansk/aflevering-2-de-erfenis/

Loes Janssen (Publieksbemiddeling Van Abbemuseum)

pagina
1

Uw verhaal:

We nodigen u uit om dit verhalen archief aan te vullen met eigen ervaringen en anekdotes. Misschien bent u zelf afkomstig uit Rusland, heeft u familie in de Oekraïne of bent u op vakantie geweest in Estland? Uw verhaal krijgt een plekje op de website, waar ook de ervaringen van anderen terug te vinden zijn.

Naam:


E-mailadres


Uw bijdrage: