Monument voor een leider_Monument voor een tiran
Tentoonstellingsboekje niet meer bij de hand? Bij deze de tekst behorend bij dit thema.
Vaak zetten we onze vroegere leiders ter nagedachtenis op een plein of een andere openbare plek op een voetstuk, meer dan levensgroot, in brons, als het ware om permanent tegen hen op te kunnen kijken. Als een kapitein op de brug van zijn schip wijst onze leider dan nog vele jaren na zijn dood de kant op die we moeten gaan. Lenin werd ook vaak zo afgebeeld: in een redenaarspose met zijn linkerhand aan zijn revers en zijn rechterarm en –hand wijzend in de richting die de Sovjetstaat moest gaan. Vlak na de revolutie was er vanuit de staat een grote behoefte aan monumenten van revolutionaire roergangers. Veel kunstenaars werkten aan zulke opdrachten voor de openbare ruimte. Er kwamen veel nieuwe monumenten, de meeste voor de voorvechters van het communisme, Marx en Engels. Ook waren er gedenktekens voor de slachtoffers van de revolutie, maar al snel werden er ook ‘monumenten’ gemaakt voor ‘gewone’ mensen, bijvoorbeeld een kolossale metaalbewerker of een boerin, of een allegorisch monument voor de emancipatie van de arbeiders. Sommige revolutionairen lieten zich al tijdens hun leven vereeuwigen in een plaquette of een beeld, maar Lenin heeft dat nooit gedaan.
Vanaf het begin van de Russische Revolutie heeft Lissitzky zijn werk in dienst gesteld van de verspreiding van de nieuwe ideologie. Zo ontwierp hij samen met Ilja Chasnik, een van zijn leerlingen, een spreekgestoelte voor Lenin. Het is een platform dat op de juiste hoogte gebracht kan worden om de menigte te kunnen overzien. Dit nooit uitgevoerde ontwerp zou nu als monument voor Lenin kunnen dienen. De tiran van Ilja Kabakov heeft er juist genoeg van om op een sokkel te staan en loopt het plein af om zijn terreur voort te zetten.
Van Abbemuseum
Lenin
Lenin domineert nog steeds vele pleinen in Rusland. http://www.jellebc.nl/van-moskou-tot-moermansk/aflevering-5-het-beeld-van-lenin/
Loes Janssen (Publieksbemiddeling Van Abbemuseum)
pagina
1
Uw verhaal:
We nodigen u uit om dit verhalen archief aan te vullen met eigen ervaringen en anekdotes. Misschien bent u zelf afkomstig uit Rusland, heeft u familie in de Oekraïne of bent u op vakantie geweest in Estland? Uw verhaal krijgt een plekje op de website, waar ook de ervaringen van anderen terug te vinden zijn.