back
EXTRA
1 December 2012

De kosmos_ Stemmen in de leegte

Tentoonstellingsboekje niet meer bij de hand? Bij deze de tekst behorend bij dit thema.

In de tijd vlak na de Russische revolutie bestond er bij velen een haast onbeperkt geloof in de toekomst. Machines namen de menselijke arbeid in de fabrieken over. Treinen, auto’s en vliegtuigen maakten grote afstanden sneller te overbruggen dan men ooit had durven hopen. De menselijke fantasie, zeker die van Lissitzky en zijn collega kunstenaars, nam voetstoots aan dat deze ontwikkelingen zich op korte termijn zouden voortzetten in stappen naar de buitenaardse ruimte, de kosmos. In verschillende tekeningen en ontwerpen uit die tijd zien we al hele zwevende steden ontstaan. De werken die Lissitzky maakte in deze periode noemde hij ‘Prounen’. Het woord ‘Proun’ is een afkorting van ‘proekt utverzhdenya novogo’: ‘ontwerp voor de bekrachtiging van het nieuwe’. De toekomst wordt in al zijn facetten onderzocht.
Ilja en Emilia Kabakov stellen tegenover deze ‘Prounen’ een serie schilderijen waarin het wit de boventoon voert. Waar de pure abstracte vormen een afgewogen plek toegewezen krijgen in de schilderijen en tekeningen van Lissitzky, ontbreken ze volledig in deze schilderijen van Kabakov. Er zijn af en toe slechts een aantal randfiguurtjes te ontwaren die de grote witte vlakken omlijsten. Het wit speelt een centrale rol in het werk van Ilja Kabakov. Niet alleen is het witte papier het begin van het beeldende creatieve proces voor hem als tekenaar, maar witte verf is ook de picturale sneeuw die zijn voorstellingen kan bedekken. De betekenis van het wit in zijn schilderijen legt Kabakov uit in zijn model genaamd Model van een tentoonstelling van witte schilderijen in deze zaal.

Van Abbemuseum

26 November 2012

Jelle Brandt Corstius bezoekt het Altai gebergte

In de eerste zaal zie je het geloof in de toekomst in de dynamische werken van Lissitzky. Hij voorzag dat we ooit naar de kosmos af zouden reizen. In deze aflevering van Moskou naar Magadan bezoekt Jelle Brandt Corstius het Altai gebergte. Bij het afgelegen dorp Korgon valt er regelmatig ruimteafval uit de lucht. http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1280665

Loes Janssen (Publieksbemiddeling Van Abbemuseum)

pagina
1

Uw verhaal:

We nodigen u uit om dit verhalen archief aan te vullen met eigen ervaringen en anekdotes. Misschien bent u zelf afkomstig uit Rusland, heeft u familie in de Oekraïne of bent u op vakantie geweest in Estland? Uw verhaal krijgt een plekje op de website, waar ook de ervaringen van anderen terug te vinden zijn.

Naam:


E-mailadres


Uw bijdrage: